25.7.2012

Lomaruokaa: Pariisi

Vaikka Helsinki ei koskaan ole niin mukava kuin keskellä kesää, on ainakin minulle lomalla tärkeää myös päästä irti arkikuvioista. Kotona alkaa liian helposti siivoamaan keittiötä tai järjestelemään vaatehuonetta, "kun nyt kerrankin on aikaa". Jumalauta. Kesälomaa ei ole tarkoitettu siivoamiseen, vaan puistossa makoiluun, nuotiolla istumiseen ja herkutteluun.

Tätä olen yrittänyt toteuttaa, ja nyt siitä olisi muutamia tarinoita kerrottavina. Loman aluksi tuli vietettyä aikaa Pariisissa, joka ruoan ja juoman kannalta on, no, aika toista kuin Suomi. Mahtavimpia juttuja olivat (ei missään järjestyksessä) muun muassa lähileipomon päältä rapeat ja sisältä tahmeat marengit, leipä, viinin hinta, laajempi skaala raaka-aineissa, Printempsin keittiötarvikeosasto ja lähes kaikkien katukahviloiden Happy Hour (eri paikoista riippuen noin klo 16-19), jolloin coctaileja oli tarjolla puoleen hintaan.

Tässä etanat on jo syöty. Kyynel.
Koska ihan kaikkialla missä oli tarkoitus ei ehditty käydä, eikä kaikesta jaksa myöskään kirjoittaa, esittelen lyhyesti kaksi suositeltavaa paikkaa. Toinen on kala- ja äyriäisravintola Vin et Marée, eli sananmukaisesti käännettynä Viini ja Vuorovesi. Heillä on itseasiassa neljä eri toimipaikkaa eri puolilla Pariisia. Me kävimme Avenue de Mainella sijaitsevassa, ja jotain ehkä kertoo, että kävimme siellä kymmenen päivän aikana kahdesti.

Ensimmäisellä kerralla söin itse 35 euroa maksavan kolmen ruokalajin menun, joka sisälsi myös lasin viiniä, puoli pulloa mineraalivettä ja kahvin. Halvemmallakin selvisi: seuranani ollut A. söi 19 euron menun jossa oli myös alku- ja pääruoka, sekä kahvi ja sen kera kolme minijälkiruokaa. Molemmat saivat myös valita ruokansa useiden ruokalajien joukosta, tosin minulla oli enemmän vaihtoehtoja. Alkuruoaksi otin kuusi etanaa valkosipulivoissa: olivat suuria ja mehukkaita. Mums.

Omenapiirakkaa jäätelön ja karamellisoidun sokerin kera.
Pääruokani oli talon lämmin kala- ja äyriäislajitelma perunoiden ja valkoviinikastikkeen kera. Merenelävistä taisin tunnistaa vain lohen ja jättikatkaravun, mutta kaikki oli uskomattoman maukasta. Jälkiruokana oli klassisesti omenapiiras, eli Tarte Tatin. Ja se oli samaan aikaan rapsakka ja mehukas. Vaniljajäätelön kera, toki. Kokonaisuuteen kuuluva viini oli hyvää, ja sanoinko että huonoa kahvia en myöskään Pariisissa juonut?

Toisella kerralla söin alkuun (suoraan listalta) blinejä savulohen kanssa ja pääruoksi simpukoita ja kotiloita. A. valitsi lohitartaria ja tonnikalapihvin. Olivat kuulemma hyviä nekin. Jälkiruoaksi otimme yhteisen baban, joka oli VALTAVA. Se oli suunnilleen tavallisen täytekakun kokoinen, ja yhtä korkea. Baba tarjottiin kermavaahdon ja marjojen kanssa, ja pöytään tuotiin myös rommipullo, jolla sai vapaasti kostuttaa huokoista leivonnaista. Sen jälkeen olin hyvin pinkeämahainen. Viereisessä pöydässä ollut vanhempi ranskalainen pariskunta oli vissiin harjoitellut vähän enemmän, sillä he söivät alku-ja pääruokien jälkeen vielä juustolajitelman ennen omaa babaansa. Tällä toisella kertaa yhteinen laskumme oli noin sata euroa (oli matkan viimeinen ilta), mutta se sisälsi myös alkushamppanjaa ja viinikarahvin. Siihen nähden 50 euroa per ihminen ei minusta ole paljon.

Paikassa olisi ollut tarjolla myös erilaisia äyriäislajitelmia ja jopa hummereita. Hummerit tarjosivat niitä tilaamattomillekin viihdettä, sillä otusten akvaario oli sijoitettu hyvin näkösälle. Sielläpä mönkivät ja yrittivät kiusata toisiaan (se ei onnistunut, sillä sakset oli sidottu). 

Toinen ihastuttava paikka, jossa A. on vuosien varrella kuulemma käynyt vaikka kuinka monesti, oli Parnasse 138. Täällä kävimme (valitettavasti!) vain kerran, lounaalla. Paikka valmistaa hyvin perinteistä ranskalaista ruokaa. Katossa roikkuu kinkkuja...  Söin ankankoipea, jossa liha irtosi luusta suurinpiirtein ajatuksen voimalla. Lisukkeena oli täydellisen rapsakoita öljyssä paistettuja ja tuoreella persiljalla maustettuja perunoita. Lopuksi kahvi ja suklaaleivos. Taisivat maksaa yhteensä noin 15 euroa. Roseeviini oli halpaa myös. Paikassa oli selkeästi kanta-asiakkaita, joiden kättä omistaja tuli puristamaan ja vaihtamaan päivän kuulumiset. Satunnaisia turisteja ei kyllä huomioitu tällä tavalla.

Tarkoitus oli kirjoittaa myös muutamasta lomaruokapaikasta Suomessa, mutta ehkä ensi kerralla! Nyt pitää kiiruhtaa saunaan. Tai siis kävellä rauhallisesti, sillä lomallahan ei ole kiire.

20.7.2012

Lue, opi ja vältä: Sammankonputkimehu

Joskus kun asiat vaikuttavat epäilyttäviltä, ne ovat sitä. Eikä kaikkea todellakaan tarvitsisi kokeilla, sananlaskuista huolimatta.

Aloitetaan alusta: eilen oli kuuma päivä. Kävelimme A:n kanssa kadulla, tarkemmin sanottuna Hämeentietä pitkin Hermannista Hakaniemeen. Aurinko kellotti pilvettömällä taivaalla, ja hyvin pian rupesin vinkumaan, että haluan jotain kylmää juotavaa. Syntyi idea, hauskan tuntuinen. Koska reittimme kulkisi pian Vii Voanin ohi, voitaisiin kokiksen sijaan hakea jotain hyvää, eksoottista ja halpaa mehua.

Itämaisen ruoan runsaudensarvi suorastaan häikäisi juomavalikoimallaan. Suurinta osaa oli tarjolla vieläpä mukavan kokoisissa tölkeissä, kylmennettynä toki. Ja itseasiassa nimenomaan valikoiman laajuus herätti ajatuksen ostaa kaksi hassuimman kuuloista mehua mukaan.

Tässä ne ovat: Tamarind Juice ja Pennywort Drink, eli tamarindimehu ja sammakonputkijuoma.


Järjestimme, asiaa jo hieman epäillen, kadulla välittömästi kisan siitä, kumman mehu on pahempaa. Sammakonputki oli minun, eikä tule varmaan yllätyksenä, että voitin ylivoimaisesti. Tamarindiä pystyi juomaan janoonsa kolme siemausta, sammakonputkeä ei ensimmäisen maistiaisen jälkeen ollenkaan. Ilmeisesti sammakonputkijuoman terveysvaikutukset ovat huomattavat - eräänkin munkin väitetään eläneen yli 250-vuotiaaksi sitä juoden - mutta ihan täydestä sydämestä voin sanoa, että ei kiinnosta. Jos minun pitäisi viettää parisataa vuotta juoden tuota äitelän ruohon makuista nestettä, niin ottaisin mieluummin vaikka luodin, heti, kiitos.

Tamarindimehu oli vain ällöttävän makeaa. Ei jatkoon.

Tällaisia opetuksia tällä kertaa, lapset. Kiinnostaisiko teitä ensi kerralla mieluummin kuulla onko Pariisissa hyvää ruokaa (on) vai kaipaisitteko vaihteeksi reseptiä? Minulla olisi nimittäin yksi, ja siihen liittyvät viime kesä, Punavuori ja Omar-karkit.

Tai toisaalta voi olla että seuraavaksi päädyn kokkaamaan 50 erilaista parsakaaliruokaa. Ainakin luin ohjeet niihin toissayönä. Pariisista nimittäin tarttui mukaan eräs klassikko.




18.7.2012

Puistossa ilta viilenee

Myös juhannuksen jälkeen on syöty. Blogihiljaisuudesta huolimatta.

Viikko sitten teimme sen puistossa kymmeneen pekkaan: toverit T ja J tarttuivat taloudelleni kuuluvaan Ikea-pöytään. Minä nappasin kiinni yhdestä valkoisesta pinnatuolijäljitelmästä. Partajeppe pakkasi kassiin lautasia ja ruokailuvälineitä. Kamat kannettiin Töölön parhaaseen, usein unohtuvaan paikkaan: Sibeliuspuistoon. (Ei monumentin nurkalle vaan vähän edemmäs: näköalana oli rantaviiva ja kahvila Regatta.)




Kyllä: katoimme puiden katveeseen kymmenelle hengelle. Jokainen toi oman tuolin, lautasen, lasin, skumppalasin ja aterimet sekä etukäteen sovittua ja valmistettua ruokaa tai juomaa kaikille. Joukostamme löytyi myös kukka-asetelmavastaava, pöytäliinavastaava ja kynttilävastaava.

Ihanaa. Kaunista. Ihanaa.

Mitä syötiin? Ei mitään ihmeellistä, oli diili. Mutta kappas, elämässä tulee vastaan hetkiä, joina istuu pöydän ääressä hämärtyvässä puistossa ja nokan edessä liekitetään crème brûléeta.


Aterian päättänyttä paahtovanukasta edelsi:
Gazpacho ja krutongit (kuvassa)
Leipä ja voi
Vihersalaatti taivaallisella sinappikastikkeella
Marinoidut kasvikset
Lohi-perunasalaatti wasabiranskankermalla
Juustolautanen ynnä keksit ja lakkahillo
  
Laseissa helmeili seljankukkaisen alkudrinkin jälkeen suurinpiirtein tässä järjestyksessä skumppaa, samppanjaa, valkkaria, Stolichnayaa ja punaviiniä.

Tämän kokemuksen perusteella lausun painokkaasti: hyvät ihmiset, ruokailkaa enemmän kaikenmaailman puistoissa!





Kuvat otti Jussi Välipirtti.

2.7.2012

Loving you is cherry pie

Juhannus on tunnetusti venyvä käsite. Näin ollen nyt, reilun viikon myöhässä, lienee sopiva hetki julkistaa tuona keskikesän koleana juhlapäivänä leipaisemani vastuualue eli (jälleen kerran) Eeva Kolun edesmenneestä Voisilmäpelistä napattu Twin Peaks -kirsikkapiirakka.

Tein kyseistä leivonnaista ensimmäisen kerran toissajuhannuksena ja voi pojat, kun oli hyvää. Itse asiassa silloin enemmän kuin nyt, sillä vieraasta maaperästä johtuen en esimerkiksi osannut säätää uunia oikein mikä vaikutti siten, että kuoresta tuli turhan kovaa täytteen odotellessa hyytymistään. Lisäksi unohdin maissitärkkelyksen kotiin sijoitettuani paketin outoon paikkaan, piiloon kissoilta, noilta pieniltä paholaisen kätyreiltä. Käytin siis tällä kertaa perunajauhoja, mikä osaltaan saattoi vaikuttaa hitaampaan hyytymiseen (en tiedä onko näin, minulla ei ole minkäänlaista käsitystä perunajauhojen ja maissitärkkelyksen eroista). Kaiken kaikkiaan piirakka taisi hengailla uunissa lähemmäksi kahta tuntia.

Ja juu, en ole mestari piirakkaristikon tekemisessä.

Epäonnistumiseni sikseen, siirtykäämme copypasteen:

Amerikkalainen kirsikkapiiras

Pohja:
6 dl vehnäjauhoa
1 rkl sokeria
3/4 tl suolaa
200 g voita
n. 5 rkl kylmää vettä (tai enemmän)

Täyte:
2 dl sokeria (tai enemmän, jos kirsikat ovat kovin happamia)
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
3 rkl maissitärkkelystä
1 litra kirsikoita (kivet poistettu)
3 tl sitruunamehua (vähemmän, jos kirsikat ovat happamia)
tilkka maitoa voiteluun

Ota voi hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään ja nypi niihin voikuutiot. Kun taikina on muruisaa, lisää vettä n. 5 rkl (tai enemmän) jotta pystyt muotoilemaan taikinan palloksi. Laita jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi.

Valmista täyte: sekoita sokerit, suola ja maissitärkkelys keskenään. Lisää joukkoon kirsikat ja sitruunamehu.

Jaa taikinapallo kahteen osaan. Kauli jauhotulla pinnalla siitä kaksi pyöreää levyä. Painele toinen levy halkaisijaltaan n. 22-24 cm. piirakkavuokaan ja leikkaa toinen levy suikaleiksi.

Kaada kirsikkatäyte pohjan päälle piirakkavuokaan ja asettele taikinasuikaleet ristikoksi päälle. Voitele tilkalla maitoa.

Paista ensin 15 min. 220-asteisessa uunissa keskitasolla. Vähennä tämän jälkeen lämpö 175 asteeseen ja paista, kunnes täyte kuplii ja kuori on muuttunut kauniin ruskeaksi. Minulla tähän meni n. 40 minuuttia [tai 1,5 tuntia, ehm], mutta se riippuu melko paljon uunista. Täyte jää helposti löysäksi joten liian hätäinen ei kannata olla - jos kuori näyttää paistuvan liian nopeasti, laita päälle folioarkki.
Täyte saa vihjailevasti kuplia kuoren päälle.

Jäähdytä piiras ja tarjoile sellaisenaan tai vaniljajäätelön kera.

Ohje on sovellettu Bon Appétit -lehden reseptin pohjalta.