10.11.2013

Bataattia uunissa

Näin tuoreena vegaanina (ks. edelliset kolme postausta) joutuu koko ajan tilanteisiin, joissa ihmisillä on paljon kysymyksiä. Usein tuntuu, että en ole vielä valmis vastaamaan niihin. Esimerkiksi sellaiset kelat kuin Miksi & Miltä Se Sitten Tuntuu ovat omassa päässäni niin sanotusti kesken. Mutta yhteen kysymykseen olen usein osannut vastata. Se on: Mitä Sä Sitten Syöt.

Usein vastaus on, että sitä mitä on saatavilla. Tai: pähkinöitä, soijajogurttia ja leipää, koska en ehdi muuta. Mutta kyllä mä välillä ehdin, niin tehdä kuin syödä.

Esimerkiksi tämmöistä.



Uunibataattia kikherneillä, sienillä ja chipotle-majoneesilla
 (yhdelle)

1 keskikokoinen bataatti
kourallinen herkkusieniä
puoli tölkkiä kikherneitä
pieni punasipuli
yksi valkosipulin kynsi
yksi tuore vihreä chili 
puoli desiä soijajogurttia
chipotle-tahnaa
rypsiöljyä
seesamiöljyä
hunajaa (joo, tiedän, mutta en mä aio silti tästä luopua)
lehtipersiljaa
suolaa & mustapippuria

Pese bataatti. Pistele sen pintaan haarukalla reikiä ja leikkaa pitkittäin eräänlainen "hattu" pois. Pistä bataatti uuniin leikkauspinta ylöspäin, noin 200 astetta ja 30 minuuttia.

Paista odotellessa silputtua punasipulia pienessä öljymäärässä kunnes se on ihanan karamellisoitunutta. Malttia, parhaan tuloksen saat kun jaksat kuullotella rauhassa ei-todellakaan-ihan-kutosella.

Ota bataatti uunista ja kokeile pehmeysastetta. Mikäli oranssi herkku tuntuu jo sopivan mössömäiseltä, niin muhenna sisusta vähäsen (älä riko kuorta) ja ripottele sinne sekaan suolaa, pippuria ja pikkuisen seesamiöljyä sekä hunajaa. Laita vielä hetkeksi uuniin. 

Sitten sipulit sivuun pannulta ja paistovuoroon ohuiksi viipaleiksi leikatut sienet. Muista lisätä öljyä! Kun sienet ovat kunnolla rapsakoituneet, lisää pannulle kikherneet ja pienitty valkosipuli sekä chili. Anna muhia hetken aikaa. Suolaa ja pippuria tähänkin. Ota bataatti uunista ja heitä kamat siihen päälle. Sekoita pieneen määrään soijajogurttia chipotle-tahnaa oman maun mukaan (minulle riitti veitsenkärjellinen) ja viimeistele näin aikaansaamallasi vegaanisella "majoneesilla" sekä lehtipersiljalla koko komeus. Ja syö! Syö! Syö!