23.4.2014

Viikonlopun aamiaiselle

- Se on meidän! Pikku Myy huudahti ja hyppäsi istumaan pannukakun päälle. 
- Ei noin saa käyttäytyä, nuhteli Mymmelin tytär. Hän siirsi sisarensa pois, harjasi pannukakun ja piilotti sen liinan alle. 
(Tove Jansson: Vaarallinen juhannus)




Vegaaninen pannukakku kahdelle
(pikkuisessa uunivuoassa)

2 dl vehnäjauhoa
0,4 dl sokeria
0,5 tl leivinjauhetta
0,5 tl vaniljasokeria
ihan pieni hippunen suolaa
3 dl kasvimaitoa (kookos/kaura/soija/riisi/manteli-)
0,5 dl sulatettua rasvaa (esim. sininen Keiju)
puolikas muussattu banaani, mielellään hyvin kypsä
1 dl (pakaste)vadelmia

koristeluun tomusokeria ja pari mintunlehteä

Yhdistä kuivat aineet, sekoita. Lisää maito ja sulatettu rasva sekä banaanimössö. Sekoita. Kaada leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan, heittele vadelmat siihen päälle sopivan taiteellisesti (niitä pitää ehkä ensin vähän sulattaa ja valuttaa, jos tulevat pakastimesta). Paista 225 asteessa 20-30 minuuttia. Annostele lautasille, tupsuta tomusokerilla ja koristele mintulla.

Pannarin ollessa uunissa hauduta vihreä tee ja kata pöytä, herätä sängyssäsi nukkuva henkilö, silitä päätä ja sano että aamiainen on valmis. Takaan, että päivästä tulee hyvä. Tai ainakin aamusta. Tai no, mitäpä tässä elämässä kannattaa luvata puoleen tai toiseen, mutta tämä oli hyvää kuitenkin.

3.4.2014

Suklaasydän

Viime postaus oli vähän surkea, niin ehkä nyt jotain kivempaa. Vaikka suklaata? Sydämiä? Joo!


Suklaakakkunen
vegaaninen, eli kananmunaton & maidoton. Minä tein tämän minivuokaan, eli riittää noin neljälle. Tuplaa määrät jos teet normaalikokoiseen irtopohjavuokaan.

Taikina
2,5 dl soijamaitoa
1 tl omenaviinietikkaa
2 dl sokeria
1 dl rypsiöljyä
0,5 rkl vaniljasokeria
2 dl vehnäjauhoja
2 rkl hasselpähkinärouhetta
0,7 dl tummaa, maidotonta kaakaojauhetta
1 tl soodaa
0.5 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
Suklaakreemi
125 g kasvimargariinia
1,25 dl kaakaojauhetta
2 dl tomusokeria
0,25 dl soijamaitoa
1 tl vaniljasokeria
Lisäksi
puolikkaan tuoreen appelsiinin mehu
2 dl tuoreita tai pakastettuja marjoja 

Sekoita viinietikka maitoon, anna tekeytyä hetki. Sotke joukkoon sokeri, öljy ja vaniljasokeri. Sekoita, kunnes taikina alkaa vaahtoutua. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan kahdessa erässä. Paista öljytyssä ja korppujauhotetussa vuoassa, 175 asteen lämmössä, noin 40 minuuttia. Kokeile hammastikulla kypsyyttä: ota kakku pois uunista heti kun tikku tulee ulos ilman että siihen jää taikinaa kiinni. Anna jäähtyä hetken aikaa, leikkaa sitten kahteen osaan ja kostuta appelsiinin mehulla. 

Sekoita margariinin joukkoon muut kreemin aineet. Kaakao ja tomusokeri kannattaa lisätä siivilän läpi ettei tule paakkuja. Levitä puolet kreemistä kerrosten väliin, ja laita sinne myös suurin osa marjoista. Loppu tahna kakun päälle, ja sitten siihen vähän niitä marjoja, silleen taiteellisesti aseteltuna.



Yllätä kylään tullut vieras kakulla. Odota häkeltyneitä kiitoksia. Älä hymyile liian omahyväisesti, vaikka kakku on törkeän hyvää.