29.10.2015

Mantelimaan herkut

Mantelimaa on Supisen kolmas romaani. 
Sain Nuori Voima -lehdeltä vähän aikaa sitten ehkä hauskimman toimeksiannon ikinä. Päätoimittaja Maaria Ylikangas pyysi minua kehittelemään heille kirjallisia reseptejä, eli herkkuja jonkin tuoreen kaunokirjallisen teoksen pohjalta. 

Kohteeksi valitsin Miina Supisen uutuusteoksen, ihastuttavan joulunvastaisen trillerin nimeltä Mantelimaa. (Helsingin Sanomien kiittävän arvion romaanista voi lukea tästä, KLIK.) 

Tein Mantelimaasta inspiroituneena kolmen ruokalajin menun, josta tässä paljastettakoon yksi kolmasosa. Loput ohjeet löytyvät lehdestä, joka kannattaa tietty hankkia muutenkin. Kirjallis-filosofisen Nuoren Voiman teemana on tällä kertaa Naistenlehti

Teemaa lähestytään kivan vinosti, ja koko numero on myös pelkästään naisten tekemä (millä käsittääkseni halutaan herättää keskustelua kulttuurialan tekijöiden sukupuolijakaumasta). 

Mutta nyt ohjeeseen.


Antipukin keitto paahdetuista punajuurista
neljälle

neljä punajuurta
kaksi maa-artisokkaa
kaksi salottisipulia
kolme valkosipulinkynttä
6 dl vettä ja yksi kasvisliemikuutio
3 dl kermaa
1,5 dl murennettua Koskenlaskija-juustoa (voit murustella itse, mutta myydään myös valmiina muruna)
tuoretta timjamia
1 dl kuivalla pannulla hetken aikaa paahdettuja manteleita
sitruunaa
juoksevaa hunajaa
rypsiöljyä, punaviinietikkaa
suolaa, mustapippuria

Kirjailija ja hänen pienehkö tyttärensä saapuivat koemaistajiksi. Keiton pinkki väri ihastutti molempia! 


Kuori punajuuret ja lohko isoihin palasiin. Sekoita kulhossa niiden joukkoon rypsiöljyä, ruokalusikallinen punaviinietikkaa, suolaa, pippuria ja pikkuisen juoksevaa hunajaa. Levitä punajuuret pellille tai uunivuokaan, ja lykkää 200-asteiseen uuniin paahtumaan noin 40 minuutin ajaksi. Sillä aikaa kuori maa-artisokka ja sipulit. Lisää ne (myös isoina palasina tai jopa kokonaisina) uuniin ja paahda kaikkia kasviksia, kunnes niissä on ruskettunut (ei musta) pinta ja punajuuret ovat pehmenneet. Yhteensä tähän pitäisi mennä reilu tunti. 

Kippaa pehmenneet kasvikset isoon kattilaan, ja lisää pienitty valkosipuli. Hauduta hetki öljyssä miedolla lämmöllä ja lisää vesi ja kasvisliemikuutio. Keitä noin vartti.

Lisää yksi desi juustomurua ja 2 dl kermaa. Siirrä kattila syrjään pannunalusen päälle ja soseuta tehosekoittimella. Maistele ja lisää suolaa, pippuria ja hunajaa maun mukaan. Myös etikkaa voi lisätä teelusikallisen, jos keiton maku on liian pehmeä.

Laita pieneen kasariin hieman rypsiöljyä ja hauduta siinä muutamaa timjaminoksaa miedolla lämmöllä parin minuutin ajan. Lisää 1 dl kermaa ja puoli desiä juustomurua. Sekoita, kunnes juusto sulaa kerman sekaan. Tarjoiluvaiheessa lisää lautasille ensin keitto, sitten kerma ja lopuksi mantelit, rouhittuina. Koristele mustapippurilla ja tuoreella timjamilla.

Mikäli haluat tarjoilla keiton pääruokana, voi proteiinin määrää lisätä esimerkiksi puolikkaalla paketilla savutofua, joka lisätään keittovaiheessa ja surruutetaan kaiken muun mukaan.

Nuoresta Voimasta löydät lisäksi ohjeet Elfettien talvisalaattiin sekä Rakkauden manteli -jälkiruokaherkkuun.  Nauttikaa ruoasta. Ja mitä lähestyvään jouluun tulee, niin hei tyypit, ei stressiä.  Mantelimaan sanoin: ”jos rauhaa ei ole sydämessä joulukuun alussa, on epärealistista kuvitella, että se sinne ilmestyisi aattoon mennessä ilman kemiallista apua”. 

Rakkauden manteli koristellaan Mantelimaan hengessä strösseleillä. Karkki ja kimallus ovat teoksessa tärkeitä teemoja! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti