2.7.2012

Loving you is cherry pie

Juhannus on tunnetusti venyvä käsite. Näin ollen nyt, reilun viikon myöhässä, lienee sopiva hetki julkistaa tuona keskikesän koleana juhlapäivänä leipaisemani vastuualue eli (jälleen kerran) Eeva Kolun edesmenneestä Voisilmäpelistä napattu Twin Peaks -kirsikkapiirakka.

Tein kyseistä leivonnaista ensimmäisen kerran toissajuhannuksena ja voi pojat, kun oli hyvää. Itse asiassa silloin enemmän kuin nyt, sillä vieraasta maaperästä johtuen en esimerkiksi osannut säätää uunia oikein mikä vaikutti siten, että kuoresta tuli turhan kovaa täytteen odotellessa hyytymistään. Lisäksi unohdin maissitärkkelyksen kotiin sijoitettuani paketin outoon paikkaan, piiloon kissoilta, noilta pieniltä paholaisen kätyreiltä. Käytin siis tällä kertaa perunajauhoja, mikä osaltaan saattoi vaikuttaa hitaampaan hyytymiseen (en tiedä onko näin, minulla ei ole minkäänlaista käsitystä perunajauhojen ja maissitärkkelyksen eroista). Kaiken kaikkiaan piirakka taisi hengailla uunissa lähemmäksi kahta tuntia.

Ja juu, en ole mestari piirakkaristikon tekemisessä.

Epäonnistumiseni sikseen, siirtykäämme copypasteen:

Amerikkalainen kirsikkapiiras

Pohja:
6 dl vehnäjauhoa
1 rkl sokeria
3/4 tl suolaa
200 g voita
n. 5 rkl kylmää vettä (tai enemmän)

Täyte:
2 dl sokeria (tai enemmän, jos kirsikat ovat kovin happamia)
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
3 rkl maissitärkkelystä
1 litra kirsikoita (kivet poistettu)
3 tl sitruunamehua (vähemmän, jos kirsikat ovat happamia)
tilkka maitoa voiteluun

Ota voi hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään ja nypi niihin voikuutiot. Kun taikina on muruisaa, lisää vettä n. 5 rkl (tai enemmän) jotta pystyt muotoilemaan taikinan palloksi. Laita jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi.

Valmista täyte: sekoita sokerit, suola ja maissitärkkelys keskenään. Lisää joukkoon kirsikat ja sitruunamehu.

Jaa taikinapallo kahteen osaan. Kauli jauhotulla pinnalla siitä kaksi pyöreää levyä. Painele toinen levy halkaisijaltaan n. 22-24 cm. piirakkavuokaan ja leikkaa toinen levy suikaleiksi.

Kaada kirsikkatäyte pohjan päälle piirakkavuokaan ja asettele taikinasuikaleet ristikoksi päälle. Voitele tilkalla maitoa.

Paista ensin 15 min. 220-asteisessa uunissa keskitasolla. Vähennä tämän jälkeen lämpö 175 asteeseen ja paista, kunnes täyte kuplii ja kuori on muuttunut kauniin ruskeaksi. Minulla tähän meni n. 40 minuuttia [tai 1,5 tuntia, ehm], mutta se riippuu melko paljon uunista. Täyte jää helposti löysäksi joten liian hätäinen ei kannata olla - jos kuori näyttää paistuvan liian nopeasti, laita päälle folioarkki.
Täyte saa vihjailevasti kuplia kuoren päälle.

Jäähdytä piiras ja tarjoile sellaisenaan tai vaniljajäätelön kera.

Ohje on sovellettu Bon Appétit -lehden reseptin pohjalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti