3.4.2013

Aprillipäivän ankka

Ei huvittanut syödä silliä ja kuravettä, vaikka menin varmasti taas useaankin lankaan. Jotain muuta piti siis kehitellä pääsiäisloman viimeiseksi vapaapäiväksi. Mieleen palasi heräteostoksena Vii Voanista hankittu kilo pakastettuja ankankoipia (ei voinut mitään, maksoivat alle kympin). Näistä sitten syntyi...

Aprillipäivän ankka*
eli cassoulet-vaikutteinen ankkapata neljälle

6 ankankoipea
2 pahvitetraa erilaisia papuja
2 valkosipulinkynttä
1 punasipuli
1 pienehkö fenkoli
2 porkkanaa
7 kirsikkatomaattia
3 dl kanalientä
3 dl valkoviiniä
2 pekonisiivua
laakerinlehtiä, mustapippuria, suolaa, timjamia, rakuunaa, rosmariinia, valkosipulijauhetta
 
Sulatin koipia yön yli, viiltelin hieman nahkapuolta, sitten kylmälle pannulle ja lämpö päälle. Uunin voi myös tässä kohtaa laittaa lämpenemään 180 asteeseen.

Pannulle ei tarvitse lisätä öljyä, sitä irtoaa kyllä ankoista.
 
Ankkojen lämmetessä pilkoin juurekset suureen uunivuokaan. Huuhtelin pavut (olkaa parempia kuin minä: käyttäkää kuivattuja ja liotettuja papuja, älkää säilykkeitä) ja lisäsin nekin astian pohjalle. Isot valkoiset pavut sopivat hyvin, semmoisia cassouletissa perinteisestikin käytetään. Lisäksi otin purkin papusekoitusta (GoGreen).  Papujen jälkeen saksin mukaan vielä pekonit. Tässä vaiheessa kannattaa sotkea jo sekaan myös mausteita.

Kun koipiin oli paistettu mukavan rapsakka pinta (muutama minuutti kummaltakin puolelta), annoin niiden jäähtyä hetken. Sitten hieroin lihojen pintaan suolaa ja pippuria, ja asettelin ne juures-papupedille, tähän tapaan. 

Puolet koivista vielä pannulla tässä vaiheessa.
 
Sitten vuokaan kaadetaan kanalientä ja viiniä. Peitetään vuoka foliolla ja laitetaan uuniin noin kolmeksi tunniksi. Viimeisen puolen tunnin ajaksi voi folion ottaa pois.


Kun ruokaa on odotettu kolme tuntia, sitä tietysti aletaan heti syödä, ja dokumentointi muistuu mieleen vasta hetken päästä...Sain napattua kuvan vasta kun kaikki olivat saaneet oman ankanjalan lautaselleen. Nuo kaksi yllä näkyvää puolitettiin lopuksi. Minua oli hieman pelottanut tämä ensimmäinen ankkapatani, mutta turhaan. Se osoittautui todella maukkaaksi (en aprillaa), pitää ehdottomasti tehdä toistekin! Kiinnostaisi kokeilla myös ankkaa aasialaisittain.


Ankan kaveriksi tein perunamuussia sekä tomaatti-mozzarellasalaattia. Rapeakuorinen, pehmeä leipä on kätevä lopussa liemen kaapimiseen vuoasta. Mums. 

*Ei sisällä huijausta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti