Koska täyte on niin kertakaikkisen vaivaton, päätimme tehdä hodarisämpylät itse. Toki tällainen toiminta kannattaa muutenkin. Yksi kaveri on sitä mieltä, että pizzaa ei voi pilata edes yrittämällä, ja sama epäilemättä koskee hodareita. Itse uskon ruuanlaitossa kuitenkin tiettyyn saturaatioon, esimerkiksi siis siihen, että juuri mahdollisimman maukkaat hodarisämpylät tekevät kokonaisuudesta – yllätys – mahdollisimman maukkaan, jolloin puolivalmiiden kastikkeiden käytöstä ei tarvitse kantaa huonoa mieltä. Joku toinen varmasti ratkaisisi asian toisinpäin ja kasvattelisi ikkunalaudalla chilit kastiketta varten... Joka tapauksessa passelia ohjetta sämpylöihin ei tarvinnut kauan/kaukaa etsiä, vaan se löytyi Helené Johanssonin Leipä-kirjasta, josta olen meuhkannut ennenkin.
Hodarisämpylät
(12 kpl)35 g hiivaa
2,5 dl maitoa
4 dl vehnäjauhoja
2 dl täysjyvävehnäjauhoja
25 g huoneenlämpöistä rasvaa (voita)
vajaa ruokalusikallinen merisuolaa
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liuota nesteeseen hiiva. Lisää muut ainekset, sekoita tasaiseksi. Vaivaa taikinaa yleiskoneella 10 minuuttia tai käsin kaksinkertainen aika. Jätä taikina liinan alle kulhoon puoleksi tunniksi.
Jaa taikina 12 palaan. Pyörittele paloista 12 sentin mittaisia sämpylöitä, tai siis "sämpylöitä", sillä tarkoitus on saada aikaiseksi ennemmin... pötkylöitä, katso kuva. Jätä sämpylät/pötkylät leivinpaperille liinan alle kohoamaan puoleksitoista tunniksi (minä en sitten näitä aikoja keksi vaan Helené Johansson).
Paista sämpylöitä 225-asteisessa uunissa 10 minuuttia tai kunnes ne ovat varmasti sisältä kypsiä.
Selvyyden vuoksi: kuvassa 12-senttiset SÄMPYLÄpötkylät ennen kohotusta. |
Olivia-lehden vegetäyte hodareihin
(12 annosta)
Marinoitu tofu
4 rkl soijakastiketta
2 rkl öljyä
2 rkl valkoviinietikkaa
2 rkl hunajaa
2 rkl punaista currytahnaa
2 pkt (yht. 500 g) maustamatonta luomutofua
Sekoita marinadin ainekset pannulla. Itse lisäsin aineksiin vielä ruokalusikallisen makeuttamatonta maapähkinävoita, koska tulisen ja täyteläisen herkullinen liitto jne. Pilko pannulle myös tofu sämpylän väliin sopivina pieninä paloina. Anna tofun marinoitua niin kauan kuin hermo kestää – täällä taisi kestää vartin verran. Kuumenna sitten seosta liedellä käännellen, kunnes marinadi on imeytynyt tofuun, eli noin viisi minuuttia.
Korianteri-chilikastike
2 ruukkua tuoretta korianteria
3 dl makeaa chilikastiketta
3 rkl limemehua
Surauta hienoksi esimerkiksi sauvasekoittimella.
Lisäksi
1 rasia (150 g) porkkana-mungsalaattia
2 dl sinimailasen ituja
2 kypsää avokadoa viipaloituina
8 rkl suolapähkinöitä hieman pienemmiksi rouhittuina
Täytä hodarisämpylät maustekastikkeessa paistetulla tofulla, korianteri-chilikastikkeella, iduilla, avokadoviipaleilla ja suolapähkinöillä. Saa nauttia.
Ps. Oletko vehnättömällä ruokavaliolla? Nyt viimeistään pois sieltä äkkiä ja hodaritaikinaa vaivaamaan. Helsingin Sanomat uutisoi ilon päivänä lauantaina 3. toukokuuta, että täysjyvävehnä on rukiin veroinen ja pomppiminen korvaa juoksutreenin. Aamen, maailma on valmis.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti