5.8.2012

Punaisen vuoren piiras

Asuin viime vuonna muutamia kuukausia Punavuoressa, putkiremonttievakossa. Noin ylipäätään putkiremontit eivät ole mitään mukavia juttuja, mutta tämä nimenomainen yksilö sai aikaan sen, että pääsin kokeilemaan yhteisasumista muutamien parhaiden ystävieni kanssa. Asuimme neljään henkeen kuuman kesän ihan Koffin puiston laidalla, ja se oli hienoa se! Aamiainen nautittiin ainakin kerran piknik-muodossa puistossa, ja muutenkin siellä tuli makailtua ja juotua kaljaa (mitä tätä kaunistelemaan). Voi Koffari, kaipaan sinussa kaikkea, paitsi sitä kun Suomi voitti jääkiekon maailmanmestaruuden ja känniääliöt huusivat koko yön ikkunani alla. Tai sitä, kun kerran oikaisin yöllä puiston poikki kotiin ja jouduin sadettimien uhriksi...

No niin.

Kun tuli aika palata remontoituun kotiin, halusin tehdä viimeisenä iltana ennen muuttoa asuinkumppaneille jotain hyvää. Leivontaprosessi on häipynyt mielestäni, mutta lopputulos oli vadelma-omarkarkkipiiras, ja se oli (anteeksi omakehu) ihan törkeän hyvää. Tuhottiin noin minuuteissa siitä hetkestä, kun se asetettiin tarjolle toveri Raisan ja Antin huoneen pöydälle.

Nyt, vuoden jälkeen, oli aika palata piiraan äärelle. Koska aina on varaa parantaa, päätin tehdä jatkokehitelmän. Vadelman ja Omar-karkin yhdistelmä on aika makea, joten ajattelin että niiden kaveriksi voisi lisätä muutamia kirpeitä karpaloita. Karpalothan yleensä tarjotaan kinuskikastikkeen kanssa, joten pakko niiden on kermakaramellien kanssakin sopia, eikö?

Toinen pieni muutos minkä tein, oli se, että juuri ennen uuniin laittoa ripottelin piiraan päälle muutamia Maldon-suolakiteitä. Tämä siksi, että olen oppinut himoitsemaan suolasuklaata. Rakastan sitä kun enimmäkseen makean asian joukossa on pieni, suolainen terä.

Tuli aika hyvää, tälläkin kertaa. En voi kuin suositella.

Marja-karamellipiirakka
eli Punaisen vuoren piiras
Piiraan voi koristella mintunlehdillä. (Niin kuin minkä vain)

Pohja:
 125g voita
1 dl sokeria
1 muna
1 dl maitoa
3,5 dl vehnäjauhoa
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
4 dl vadelmia
1 dl karpaloita
10 Omar-karkkia
1 tlk smetanaa
1 muna 
0,5 dl fariinisokeria (tai muuta ruskeaa sokeria)
ripaus isorakeista ja hyvälaatuista suolaa

Hiero voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon muna. Lisää jauhot ja leivinjauhe vuorotellen maidon kanssa taikinaan. Vuoraa vuoka taikinalla. Tästä riittää yhteen pyöreään vuokaan (halkaisija 28 cm) tai sitten voit tehdä niin kuin minä tällä kertaa, eli paistaa minivuoalla kolme pientä piirasta. Näyttävät söpöiltä. 
Sekoita smetana, muna ja sokeri. Levitä puolet seoksesta taikinan päälle vuokaan. Pilko omarkarkit ja pienennä tarvittaessa vadelmia. Levitä karkit ja marjat tasaisesti vuokaan. Lapa lopu smetanaseos päälle, ripottele päälle hiukkasen suolaa ja paista noin puoli tuntia uunin alatasolla 200 asteessa. Siivilöi jäähtyneen piiraan päälle tomusokeria.




Loppuun vielä kiitokset viime kesään ja piiraan syntyyn vaikuttaneille tahoille. Kiitos siis Raisa, Antti, Antin farkkushortsit, Teo, Horsefeissi, Anna, Purtsi, Lupolon lounaat, ahdistavat pihatalkoot, Ahven, runoskene, NVL, muutkin - tiedätte kyllä keitä olette - koko Punavuori.

1 kommentti:

  1. Oletko osallistunut reseptilläsi vuoden 2013 Kotikokki - kilpailuun, joka järjestettiin ILTALEHDEN ja MARTTOJEN toimesta?

    VastaaPoista