27.8.2012

Tahnaa leivälle


Useiden muiden tavoin olen minäkin vuosien saatossa puhunut kahvilan perustamisesta. Ilmeisesti olen kuitenkin tuottanut aiheesta puhetta keskivertoa enemmän, sillä Runokuun kaivatessa uuteen Arkadian kirjakauppaan brunssinpitäjää muisti toveri Venla harhaiset haaveeni ja kysyi kiinnostaako niiden toteuttaminen.


Ja olihan se hauskaa, mutta myös yllättävän raskasta. Yksin en sentään joutunut raatamaan vaan pestasin avukseni Aleksin, tuon Maailman Parhaan Linssikeiton kehittäjän.

Menu näkyikin jo edellisessä postauksessa, joten tiedätte mistä jäitte paitsi jos ette päässeet paikalle. Joitain ohjeitakin täällä on jo koekokkailujen ansiosta näkynyt. Ja nyt niitä tulee lisää. Kakku saa jäädä seuraavaan kertaan sillä olen kuullut olevan käytäntönä, että jälkiruoka tulee viimeisenä, mutta tähän väliin kaksi ilahduttavan monikäyttöistä (ja herkullista!) tahnaa. Brunssissa tahnoja käytettiin leivänpäällisinä, mutta toimivat varmasti mainiosti myös dippeinä ja täytteinä (hummuksella täytetyt kirsikkatomaatit ja tomaattitahnalla täytetyt herkkusienet kiinnostavat).

Hummus on alusta loppuun Aleksin käsialaa (toisen A:n ohjeen avustuksella), mutta tomaattitahnasta haluaisin ottaa hieman kunniaa itsellenikin, vaikka Aleksi sen varsinaisen brunssilla tarjottavan version toteuttikin. Tomaattitahnan ohje on alunperin kauneimpiin näkemiini keittokirjoihin kuuluvasta Kausiruokaa-kirjasta, mutta mielestäni se kaipasi pientä apua, joten lisäsin siihen garam masalaa, mustapippuria, sokeria sekä sitruunamehua.


Tomaattitahna

3 dl manteleita (jos käytössä ei ole mitään sauvasekoitinta järeämpää suosittelen mantelirouhetta)
1 tölkki tomaattimurskaa
2-3 rkl tomaattipyreetä
2 palaa kuivahtanutta vaaleaa leipää
3 valkosipulin kynttä
½ dl oliiviöljyä
2 rkl valkoviinietikkaa (alkuperäisessä ohjeessa käytettiin valkoista balsamicoa)
1 tl suolaa
½ tl sokeria
garam masalaa, mustapippuria ja sitruunamehua kunnes maistuu hyvältä

Soseuta. Anna vetäytyä jääkaapissa. (Tomaattitahnasta sai muuten varsin herkullisen pohjan tomaattikeitolle. Jos leipä ei kiinnosta. Tai dippailu.)


Hummus

2 pakettia (tai vastaava määrä kuivia ja liotettuja ja keitettyjä) kikherneitä
2-3 rkl tahinia
valkosipulia, määrätön määrä (2-6, maun, koon ja vahvuuden mukaan)
1 tl paprika(tai chili-)jauhetta
persiljaa (tuore tai kuiva)
öljyä (sopivasti, myös vedellä voi jatkaa)
5 rkl sitruunamehua
vajaa ruokalusikallinen juustokuminaa
suolaa
pippuria

Soseuta. Anna vetäytyä jääkaapissa.

Epäilen, että tehokkaammilla työkaluilla tahnat valmistuisivat juurikin niin vaivattomasti kuin nuo petollisen lyhyet kaksi kohtaa antavat ymmärtää, mutta on se sauvasekoittimellakin vaivan arvoista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti