19.9.2012

Syksyn makuja, osa 1

(Ei, vieläkään ei punajuuririsottoa, vaikka viime postauksen jälkeen olenkin edistänyt asiaa esimerkiksi hankkiutumalla Aleksin ja Arlan risottokouluun.)

Kauden makuja tarjoillaan nyt pullosta. Maistelimme viime viikonloppuna Antin ja Erkan kanssa kolmea vadelmaolutta Antin leipoman omenapiirakan ohessa. Vadelmaolutta omenapiirakalle, kysyi Arla. Vastaan: juu, mitä tahansa olutta ja koska vain. Sitä paitsi makeahko juoma sopi erittäin hyvin happamanmakealle piirakalle.


Ja sama miehen sanoin (asiasanat alleviivattu). "Koska vadelmaolut on makeaa, niin juoman kontaktipinta omenapiirakan kanssa kasvaa, ne puhuu ikään kuin samaa kieltä siinä makeudessaan", sanoi Antti Bee äsken kysyessäni, että miksi hitossa me muuten juotiinkaan vadelmaolutta omenapiirakan kanssa.

Voidaan siis hyvillä mielin luovuttaa puheenvuoro kokonaan hänelle.


Belgian Framboises 3,5% (Lefebvre)
Hintaa 0,33 litran pullolla noin 4 euroa

"Marjamehumainen, makea, maussa ei syvyyttä. Ei pettymys mutta yhdentekevä; kuumana kesäpäivänä joisin."



Framboise Boon 5% (Brouwerij Boon N.V.)
Hintaa 0,375 litran pullolla noin 6 euroa

"Hillitön kuohu, hölskyi ehkä kassissa. Ripaus kirsikkaa tekee happamaksi. Maistuu lambic-hiivalle. Koko pullo panisi irvistämään, mutta kyllä tätä desin naukkailee. Väri kuin verta, sakeaa."


Bacchus Frambozenbier 5% (Van Honsebrouck)
Hintaa 0,375 litran pullolla noin 6 euroa

 "Väri hämmentävän kokismainen, rusehtava. Juomassa on käytetty steviaa tuomaan jonkinlaista runkoa tai täyteläisyyttä ilman äitelyyttä. Se nyt ei kuitenkaan tee juomasta maailman herkullisinta. Vähähappoinen."

Raisa haluaa lisätä: söpö pullo, jonka irrallisen käärepaperin voi näin lama-aikana käyttää ystävän syntymäpäivälahjan paketointiin.

 
Mikään kolmesta testioluesta ei täydellisesti tyydyttänyt vaativaa maistajaamme. Jos olisi pakko (ja nyt oli), hän valitsisi voittajaksi ensimmäisen eli halvimman.

Kesän vadelmasato on näin ollen juotu, eikä mistään ihme säilömisestä tarvitse enempää murehtia. Seuraavassa postauksessa tuhoan kesän puolukkasaaliin. Sitä en kaatanut suorilta kurkkuuni vaan upotin ensin tuorejuustoon.

2 kommenttia:

  1. Hyviä olivat oluet, hyvin piirakan kanssa toimivat. Mutta kenenkähän syntymäpäivälahja sitä on pakattu.

    VastaaPoista
  2. Miusta Cantillonin lambicit on parhaita, mutta tuppaavat olemaan äkkinäisen makuun kovin happamia. Lindemans tekee semmoista kivaa helposti juotavaa, mutta silti hyvää lambicia.
    Lefebvren tuotokset on olleet kamalia, mitä olen pariin otteeseen maistanut. Ylimakeaa litkua. Blääh.

    VastaaPoista