11.11.2012

Nyt: punajuuririsotto

Arki on lempiaikaani, mutta totun valitettavan nopeasti viikonloppuun. Siksi koen usein halua ikään kuin venyttää sunnuntai-iltaa. Saatan ostaa kaupasta vähän alkoholia tai käydä nauttimassa sitä lasin baarissa. Runeberginkadun Bhangra on uusi suosikki, siellä on Jalmarin kanssa syysiltoja istuksittu.

Varmasti laitan sunnuntai-iltana epäterveellistä ruokaa. Sytytän kynttilöitä. Syön sohvalla, tv on auki. (Tätä ruokailutottumusta ei osoitteessani muuten tapaa. Enhän edes pidä useimmistakaan tv-ohjelmista.)

Tänään söimme punajuuririsottoa, ruokaa, johon lupasin parin kuukauden takaisessa postauksessani palata. Näin olen oppinut sen tässä syksyn mittaan valmistamaan. Tulee hyvää. Hyvin hyvää.

Sitä paitsi voittaa takuulla maanantain ankeuden ihan maanantainakin nautittuna. Voimia huomiseen, ystävät ja toverit!



Punajuuririsotto kahdelle

6 pienehköä tai keskikokoista punajuurta
2 salottisipulia
desi risottoriisiä
puoli desiä valkoviiniä (Riesling passaa punajuuren kanssa) 
(rypsi)öljyä
pari kolme ruokalusikallista sitruunamehua
7,5 dl kasvislientä (itse käytän Reformi-merkkisiä luomukuutioita)
maun mukaan kuivattuja yrttejä kuten timjamia ja meiramia
rouhittua mustapippuria
kourallinen raastettua pecorinoa
lapsen nyrkin kokoinen köntti voita
tuoretta timjamia
päälle rucolaa (toimii kuin toimiva asia!)

Raasta punajuuret karkeaksi raasteeksi. Valmista kasvisliemi pienessä kattilassa, jätä odottamaan kuumalle liedelle. Pilko salotit, kuullota niitä tilavassa paksupohjaisessa kattilassa runsaassa öljyssä.

Lorauta viinitilkkanen sipuleiden joukkoon. Lisää riisit, pyörittele niitä kattilassa minuutti pari, että neste imeytyy.

Kaada punajuuriraaste mukaan. Sekoita tasaisesti riisien joukkoon. Ala lisätä kasvislientä kauhallinen kerrallaan. Sekoittele kunnolla riisien ja raasteen joukkoon, käytä esimerkiksi puuhaarukkaa. Anna nesteen imeytyä kunnolla ennen kuin lisäät seuraavan kauhallisen. Kaikkiaan tämänkokoisen risoton valmistumiseen kuluu noin 45 minuuttia. Älä hötkyile.

Lisää alkuvaiheessa myös sitruunamehu. Kiehumisajan keskitienoilla mausta kuivatuilla yrteillä. Rouhi mukaan mustapippuria. (Jos sitruunamehu ei riitä tuomaan mieleistäsi happamuutta, lorauta risottoon ihan vähän valkoviinietikkaa.)

Kun risoton rakenne on puuromainen (mutta ei kiinteä!) eli riisi on valmis, lisää pecorino-raaste ja kunnolla tuoretta timjamia. Tarkista suola, sitä voi lisätä purkista. Sekoita mukaan lapsen nyrkin kokoinen nokare voita, tai enemmänkin, jos maistuu.

Siirrä risotto lautasille. Toivottavasti risottokeko lähtee hillitysti valumaan kohti lautasen reunoja. Silloin rakenne on onnisunut. Sijoita annosten päälle rucolaa, se maistuu aivan erityisen hyvin punajuuririsoton kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti