7.11.2012

Terveysruokaa kaamokseen


Helvetillinen pimeys (& kylmyys & märkyys) on taas alkanut, ja koko ajan väsyttää. Tekisi mieli jäädä peiton alle, katsoa Simpsoneiden uusintoja ja mussuttaa pullaa koko talvi.  Mutta täytyy yrittää pinnistellä. Nyt on aika myös miettiä mitä suuhunsa tunkee, D-vitamiinipillereiden lisäksi siis. Se nimittäin vaikuttaa siihenkin, miltä päässä tuntuu. Minä olen tässä kaikkea muuta kuin hyvä, mutta yritän. Ja välillä onnistun.

Vaikka tämä ohje enimmäkseen on oma kehitelmäni, sain inspiraationi erään söpön belgialaisen pojan ruoasta viime kesänä. Hän on keittiöneroutensa lisäksi kuulu myös muista kädentaidoistaan, ja onkin esimerkiksi tuosta vaan nuotiolla istuskellessamme veistänyt keskikokoisesta halosta sen paistinlastan, jota käytän kaikista useimmin. Ystäväni M kertoo tuon hienon miehen tekemisistä muuten usein omassa blogissaan. Itseasiassa hän julkisti juuri äskettäin siellä uutisen heidän kihlautumisestaan. Kun olet syönyt tätä pastaa, saatat itsekin mennä haluta naimisiin sen tyypin kanssa. Minä ainakin vähän haluaisin. Tämä on nimittäin paitsi äärimmäisen hyvää, myös terveellistä, ja minun ette usein kuule sanovan näin. Inhoan noin kategorisesti esimerkiksi suurinta osaa maailman salaateista.

Jaarittelusta ohjeeseen.

Salsa verde -pasta 
(kolmelle, ja seuraavan päivän eväiksi töihin yhdelle)

täysjyväpastaa sopiva määrä
1 puska tuoretta persiljaa
1 puska tuoretta basilikaa
1 puska tuoretta minttua
(yrttien ei ole pakko olla juuri näitä, valitse toki mukaan omat suosikkisi. en kuitenkaan suosittele vähentämään määrää)
1 luomusitruuna
hieman kapriksia
1 tuore vihreä chili 
3 valkosipulin kynttä
(ja voi mukaan muutaman oliivinkin heittää jos haluaa)
1 dl hyvää oliiviöljyä
1 sipuli 
1 paketillinen kirsikkatomaatteja
1 purkki mustapapuja
1,5 dl pakasteherneitä (tuoreet olisivat toki mainioita mutta eivät oikein sesongissa)
1,5 dl pecorino-raastetta
mustapippuria, suolaa ja valitsemiasi kuivattuja yrttejä

Puolita kirsikkatomaatit  ja levitä ne uuninpellille. Sivele niiden päälle hieman oliiviöljyä ja ripota päälle mustapippuria, suolaa ja kuivattuja yrttejä. Työnnä pelti uuniin, säädä lämpötilaksi noin 80-100 astetta, kiilaa uunin luukku hieman auki esimerkiksi lusikalla ja anna pikkutomaattien kuivua muutama tunti. Niistä tulee ihanan maukkaita, voisi melkein syödä sellaisenaan. Tai siis voikin.

Tee sitten yrttitahna. Soseuta monitoimikoneella, blenderillä tai sauvasekoittimella kaikki kolme yrttipuskaa sekä sitruunan mehu, kuori, valkosipulin kynnet, chili (poistin siemenet) sekä joitakin kapriksia. Varmaan muutama oliivikin sopisi sekaan. Lisää öljyä vähitellen, ei sitä välttämättä tarvitse ihan desiä. Surruuta, kunnes koostumus muistuttaa pestoa (no, ei ole ehkä ihan niin öljyistä vaan hiukan jämäkämpää). Pistä jääkaappiin maustumaan kunnes muut jutut ovat valmiita.

Valmista hieman karamellisoitua sipulia. Lisää ihan loppuvaihessa pannulle myös herneet ja mustapavut, niin että ne vain pikkuisen lämpiävät. Huom! Mikäli käytät säilöttyjä papuja, kuten minä, niin huuhtele ne huolellisesti.*

Kun tomaatit alkavat näyttää valmiihkoilta, keitä pasta. Yhdistä sitten nämä kaikki komponentit – siis pasta, tomaatit, yrttitahna, sipuli, pavut ja herneet kattilaan/hienoon tarjoiluastiaan, pöyhi sekaisin ja raasta päälle paljon pecorinoa. Koristele jollain yrttien jämillä. On hyvää. On melkein parempaa vielä seuraavana päivänä kylmänä töissä (tällöin annosta voi myös jatkaa ikään kuin salaattimaisempaan suuntaan lisäämällä esimerkiksi kurkkua, paprikaa vähän fetaa tai mitä keksiikään).



Kuten kuvasta voi nähdä, ulkonäkö ei ole tämän annoksen juttu. Sen sijaan MAKU ja syömisen jälkeinen kokonaisvaltainen hyvinvointi on. Mustapapu on pavuista ravinteikkaimpia, ja tuoreet yrtit, valkosipuli ja luomusitruuna tekevät tästä ruoasta muutenkin aikamoisen terveyspommin, ainakin noin pasta-annokseksi. Mikäli haluat tehdä vegaanista sapuskaa, jätä pecorino pois, ilmankin pärjää ihan hyvin.

Loppuun iloinen tieto. Tätä blogia on sen olemassaoloaikana katsottu jo yli kymmenentuhatta kertaa! Haa! Joko meidän äideillä on liikaa vapaa-aikaa, tai sitten täällä käy ihan oikeita lukijoita. Pelottava ajatus.


* Purkitetut pavut (kuten monet muut prosessoidut einesruoat) sisältävät runsaasti turhaa natriumia.
Olisi parempi käyttää aina kuivattuja papuja, sillä niissä on vain 2-10 milligrammaa natriumia per annos. Aina ei pysty. Huuhteleminen kuitenkin poistaa jopa 40 prosenttia ylimääräisestä suolasta.

Postauksen ensimmäinen kuva Pinterestistä, alkuperäinen lähde ei tiedossa. 

2 kommenttia:

  1. Suuren salsa verde -neron kihlattu riemuitsee hyvän ruoan ilosanoman levittämisestä! Söimme tätä muuten joskus halloumijuuston kanssa, oli kyllä perhanan hyvää. Olemme käyttäneet myös maissipastaa, joka on mainio vaihtoehto, jos viljoista tulee mahaongelmia. Variaatioiden määrä on suuri ja autuas.

    Ihana bloginen teillä muutenkin. Alkaa tehdä mieli semmoisiakin ruokia, joita en normaalisti kokkaisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa!

      Varsinkin jos tätä tekisi ennemminkin pastasalaattina - eli käyttäisi kuivattujen tomaattien sijaan tuoreita (ja miksei muitakin vihanneksia) ja jäähdyttäisi pastan - niin halloumi olisi vielä piste iin päälle! Jotenkin näin kylmällä ilmalla halusin kehittää tätä enemmän lämpimän ruoan suuntaan. Halloumi on semmonen kesäjuttu, ainakin mulla :)

      Onnea vielä kihlauksesta, mahtavaa! Ja kiitos blogikehuista.

      Poista