25.11.2012

Parempaa kuin lasagne

Seuraa tunnustus: en ole koskaan oikeastaan pitänyt lasagnesta. Toiveikkaana olen kuitenkin vuosien varrella sekä tehnyt, syönyt että tehnyt ja syönyt tuota pinottua pastaa, sillä näen tomaatin ja juuston pyhään liittoon sisältyvän lupauksen.

Valaistuminen koitti tänä syksynä, kun yön pimeinä tunteina ymmärsin jotain olennaista. Jos skippaan lasagnesta tunkkaisen raskaat pastalevyt ja hienoisia puistatuksia herättävän valkokastikkeen, jäljelle jää pyhän liiton täyttymys. Ja koska ajatus lähti munakoisosta (yön pimeiden tuntien ajatusprosessit ovat kirkkaat mutta monipolviset), pääsi tuo mainio marja korvaamaan hiilarisiipaleet.

Lopputuloksena on oman syksyni ja talveni lohdullisin ruoka, jonka merkitys löytyy mausteista. Kaneli on erityisen tärkeä oivallus, jonka koin katsoessani sivusilmällä jotain kiusallisen keskivertoa romanttista komediaa intialaisesta pornoteollisuuteen päätyvästä nuorukaisesta, joka eräässä kohtauksessa opetti vastanäyttelijäänsä tekemään ruokaa.

Myöskin: garam masalaa ei voi olla liikaa.


Munakoisovuoka, lohturuoka

1 munakoiso

Tomaattikastike:
oliiviöljyä
5 tomaattia
tomaattipyreetä
3 valkosipulinkynttä
2 banaanishalottia
3/4 chili
mustapippuria
suolaa
soijakastiketta
sokeria (mielellään ruskeaa)
sitruunamehua
garam masalaa
kuivattua basilikaa
1/2 tl kuivattua inkivääriä
1/2 tl kanelia
mustapapuja

3 palloa mozzarellaa
tuoretta basilikaa
parmesania

Itketä halutessasi munakoiso. Kyyneleitä odotellessa valmista tomaattikastike: kuullota sipuleita öljyssä kattilassa. Lisää palastellut tomaatit. Anna muhia kunnes tomaatit ovat mukavan pehmeitä ja hajoavaisia. Lisää tällöin pyreetä haluamasi määrä ja mausta kastike. Sekoita lopuksi vielä joukkoon tölkillisen verran mustapapuja (kuivatut ja itse liotetut olisivat toki paras vaihtoehto).

Öljyä uunivuoka. Kaada ensin pohjalle ohut kerros tomaattikastiketta, päälle munakoisoviipaleet joiden päälle mozzarellaa, yhtä lailla viipaleittain. Ja toinen kerros. Kolmaskin. Päällimmäiseksi kerrokseksi tomaattikastiketta, jonka päälle ripotellaan parmesania. Tuoretta basilikaa voi asetella sekaan jo tässä vaiheessa, kerrosten väliin ja/tai päällimmäiseksi, mutta yrttiä kannattaa säästää myös valmiin ruoan päälle.


Ja niin. Paista uunissa. Ehkä 225 asteessa, puolisen tuntia tai niillä main. Kunnes munakoiso on pehmoista ja kaikki hyvin.

4 kommenttia:

  1. Kyllä! Näin kertoo Wikipedia: "The fruit is botanically classified as a berry and contains numerous small, soft seeds which are edible, but have a bitter taste because they contain nicotinoid alkaloids; this is unsurprising as it is a close relative of tobacco." Ja Wikipedia on aina oikeassa.

    VastaaPoista