28.8.2013

Paluu juurille eli kantani lehtikaali-asiaan

Juuri Nyt suosituin lehtivihannes on toki lehtikaali (katso vaikka tämä ja tämä ja tämä ja olisi näitä tietty vielä lisääkin). Tätä ei tosin tiennyt ystäväni, joka kokkasi mulle pihakeittiön puuhellalla kurkumalla maustettua kvinoa-lehtikaalipataa, kun kävin heinäkuussa luonaan vierailulla.

Hän nimittäin asuu keskellä metsää kahdeksan hengen yhteisössä - juu, oikeassa hippikommunalkassa. (Vettä ei sisätiloihin tule. Vessa? Kolmen vierekkäisen reiän huussi pihan perillä.) Mutta mikä siis varsinaisesti estäisi häntä tietämästä ruokatrendeistä? No tuota. Ystävä ei lue uutisia, blogeja, ei käytä Facebookia eikä Twitteriä. Totta puhuen hän ei välttämättä edes tiedä, mikä on Twitter. En kysynyt, koska ainakaan tyyppi ei välittäisi tästä keksinnöstä tuon taivaallista. Ja meillä oli paljon muutakin juteltavaa kuin sosiaalinen media. Kuten vaikka se, miten lehtikaalit kasvavat hänen kasvimaallaan. Kasvavat erinomaisesti!!!

Söimme siis iltasella kattilallisen pataa istuskellen ystävän asuttaman mökin (oikeasti se on parakki) kuistilla, jonka miehensä on omin kätösin parakin lisäosaksi nikkaroinut. Kanat, en muista montako niitä oli, kaakattivat aitauksessa. Kaikilla kymmenellä (tai viidellätoista?) tipusella ei tokikaan ole nimiä, mutta laumanjohtajalla tietty on. Se on Jeesusmatilda. Kuulostaa aika voimalliselta, kun ystävä kutsuu tai komentaa sitä nimeltä muuten hiljaisessa illassa.

Eilen illalla laitoin kvinoaa ja lehtikaalia ja ajattelin ystävää metsän keskellä. Pannu ruokalajina tuntui sopivan teemaan hyvin. Sehän on sentään kokkailun perusmuoto. Jonkinlaisesta pannusta olemme kaikki ruuanlaiton joskus aloittaneet, lyön rahasta vetoa. Paluu juurille, olkaapa hyvät:




Kvinoa-lehtikaalipannu
kahdelle

1 dl kvinoaa 
2 valkosipulinkynttä
puolikas punainen chili (ilman siemeniä)
1 paprika
1 pieni kesäkurpitsa
2 kourallista lehtikaalin lehtiä (poista kovat ruodit)
100 grammaa suosikkitofua kuutoituna
oliiviöljyä
(sormi)suolaa
mustapippuria
½ dl tuoretta lehtipersiljaa

Huuhtele kvinoa huolellisesti siivilässä, keitä sitten kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan. Jätä odottamaan.

Pilko valkosipulinkynsi ja chili, kuullota hetki öljyssä pannulla. Lisää pilkotut paprikat ja kesäkurpitsat, jatka paistamista viitisen minuuttia. Revi sekaan lehtikaalit ilman ruoteja sekä kuutioitu tofu. Mausta suolalla (niin paljon kuin verenpaine kestää) ja mustapippurilla. Kypsennä seosta puolikkaalla hellanteholla kunnes paprika ja kesäkurpitsa ovat al dente. (Varo sekoittamasta tofukuutioita hajalle.) Sekoita joukkoon kypsä kvinoa ja tarkista maku. Revi päälle lehtipersilja. Vinkki: ruoka ottaa mieluusti päälleen jotakin kermaista, joten tarjoile avokadoviipaleiden kanssa. Lorauta annosten päälle vielä hyvää oliiviöljyä. Vinkki 2: maku on parhaimmillaan, kun ruoka on hieman jäähtynyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti