5.6.2012

Arkipullaa

Arjen mekin ansaitsemme, ja jokapäiväiseen pöytäämme helppoa ja nopeaa ruokaa joka maksaa mahdollisimman vähän ja josta korkeintaan kuoret päätyvät roskiin. Erilaiset jauhelihasta rakennellut ateriat edustavat omalla kohdallani sitä arkisinta arkea, etenkin jos niihin pääsee työntämään jääkaapin perukoilla jo jonkin aikaa lymyilleitä ylläreitä.

Mikäli jääkaapissa on jo jonkin aikaan hengaillut punajuuripussillisen pahnanpohjimmaiset (mikäli siis sattuu käymään kaupassa Alepassa, jossa punajuuria ei myydä muuta kuin kilon säkeissä) sekä muutaman päivän armonaikaa eläviä (juu, ei tuijoteta sitä parasta ennen –päivää turhan tarkkaan, mutku mätä muna on ikävä asia) kananmunia, on päivän menu selvä: mystisen Lindströmin mukaan nimettyjä pyöryköitä.


Koska Lindström ei kuitenkaan tajunnut lisätä ohjeeseensa yhtäkään juustolajia voi tyypin puolestani unohtaa. Tähän ohjeeseen, kuten lihapulliini (ruokiini?) useimmiten, sisältyy sekä fetaa että parmesania. Parmesani on kuitenkin tältä erää käytetty kunniakkaasti loppuun (!) enkä pihiyksissäni halua ostaa lisää, joten normaalin kahden juuston annoksen sijaan lautaselle päätyi tällä kertaa suorastaan askeettinen yhden juuston kattaus. Parmesania omaavat, älkää antako tämän rajoittaa itseänne! Ikivanhan sananlaskun sanoin: mitä enemmän juustoa sitä parempi.

Punaiset lihapullat

1 sipuli (tai 2, jos ovat pieniä. Enemmän on enemmän)
1 dl korppujauhoja
400 g jauhelihaa (ihan itse saa päättää nappaako mukaan sikanautaa, lammasta vai broileria)
1 kananmuna
(0,5 dl vettä: olen alkanut epäilemään veden tarpeellisuutta tässä ohjeessa, sillä punajuuret ovat raasteena yleensä varsin mehukasta kamaa)
1 rkl öljyä
2 punajuurta raasteena
n. 1 dl parmesania (tai 2; ks sipuli)
sopivasti fetaa
2 rkl turkkilaista jugurttia
suolaa, mustapippuria

Sekoita asiat (äläkä kutsu niitä komponenteiksi). Pyörittele söpöiksi pieniksi pulleroiksi (pääasiallinen syy siihen, miksi teen mieluummin pullia kuin pihvejä). Paista 225 asteessa 25 minuuttia. Nosta pois rasvaa lilluvalta pelliltä estääksesi yletön nesteytyminen (paistinpannulla saisi epäilemättä rapsakampia pullia, mutta pointtina on tässä vaiheessa nähdä mahdollisimman vähän vaivaa).

Koska nyt on arki-ilta ja väsyttää, tarjoile seuraksi salaattia joka koostuu salaatinlehdistä, kurkusta ja tomaatista. Lätki viereen turkkilaista jugurttia kastikkeeksi. Feta on toki mahdollisuus, mutta jos se on tässä vaiheessa jo päätynyt takaisin jääkaappiin älä vaivaudu nousemaan sohvalta (kyllä, sohvalta: tätä ruokaa syödään telkkaria katsellen). 

Mikäli salaatti tuntuu apaattiselta ja olo viitseliäältä voi pullien kylkeen toki askarrella vaikka muussia tai parsakaalia. Tai vaikka sitä perinteistä arjen pelastajaa, pastaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti