Arjen mekin ansaitsemme, ja jokapäiväiseen pöytäämme helppoa
ja nopeaa ruokaa joka maksaa mahdollisimman vähän ja josta korkeintaan kuoret
päätyvät roskiin. Erilaiset jauhelihasta rakennellut ateriat edustavat omalla
kohdallani sitä arkisinta arkea, etenkin jos niihin pääsee työntämään jääkaapin
perukoilla jo jonkin aikaa lymyilleitä ylläreitä.
Mikäli jääkaapissa on jo jonkin aikaan hengaillut
punajuuripussillisen pahnanpohjimmaiset (mikäli siis sattuu käymään kaupassa
Alepassa, jossa punajuuria ei myydä muuta kuin kilon säkeissä) sekä muutaman
päivän armonaikaa eläviä (juu, ei tuijoteta sitä parasta ennen –päivää turhan
tarkkaan, mutku mätä muna on ikävä asia) kananmunia, on päivän menu selvä:
mystisen Lindströmin mukaan nimettyjä pyöryköitä.
Koska Lindström ei kuitenkaan tajunnut lisätä ohjeeseensa
yhtäkään juustolajia voi tyypin puolestani unohtaa. Tähän ohjeeseen, kuten
lihapulliini (ruokiini?) useimmiten, sisältyy sekä fetaa että parmesania. Parmesani on kuitenkin
tältä erää käytetty kunniakkaasti loppuun (!) enkä pihiyksissäni halua ostaa
lisää, joten normaalin kahden juuston annoksen sijaan lautaselle päätyi tällä
kertaa suorastaan askeettinen yhden juuston kattaus. Parmesania omaavat, älkää
antako tämän rajoittaa itseänne! Ikivanhan sananlaskun sanoin: mitä enemmän
juustoa sitä parempi.
Punaiset lihapullat
1 sipuli (tai 2, jos ovat pieniä. Enemmän on enemmän)
1 dl korppujauhoja
400 g jauhelihaa (ihan itse saa päättää nappaako mukaan sikanautaa, lammasta vai broileria)
1 kananmuna
(0,5 dl vettä: olen alkanut epäilemään veden tarpeellisuutta tässä ohjeessa, sillä punajuuret ovat raasteena yleensä varsin mehukasta kamaa)
1 rkl öljyä
2 punajuurta raasteena
n. 1 dl parmesania (tai 2; ks sipuli)
sopivasti fetaa
2 rkl turkkilaista jugurttia
suolaa, mustapippuria
Sekoita asiat (äläkä kutsu niitä komponenteiksi). Pyörittele
söpöiksi pieniksi pulleroiksi (pääasiallinen syy siihen, miksi teen mieluummin
pullia kuin pihvejä). Paista 225 asteessa 25 minuuttia. Nosta pois rasvaa
lilluvalta pelliltä estääksesi yletön nesteytyminen (paistinpannulla saisi
epäilemättä rapsakampia pullia, mutta pointtina on tässä vaiheessa nähdä
mahdollisimman vähän vaivaa).
Koska nyt on arki-ilta ja väsyttää, tarjoile seuraksi
salaattia joka koostuu salaatinlehdistä, kurkusta ja tomaatista. Lätki viereen
turkkilaista jugurttia kastikkeeksi. Feta on toki mahdollisuus, mutta jos se on
tässä vaiheessa jo päätynyt takaisin jääkaappiin älä vaivaudu nousemaan
sohvalta (kyllä, sohvalta: tätä ruokaa syödään telkkaria katsellen).
Mikäli salaatti tuntuu apaattiselta ja olo viitseliäältä voi pullien kylkeen toki askarrella vaikka muussia tai parsakaalia. Tai vaikka sitä perinteistä arjen pelastajaa, pastaa.
Mikäli salaatti tuntuu apaattiselta ja olo viitseliäältä voi pullien kylkeen toki askarrella vaikka muussia tai parsakaalia. Tai vaikka sitä perinteistä arjen pelastajaa, pastaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti