19.6.2012

Keitto keskikesän juhlaan

Tämä on naistenlehdistön innoittama, varaslähtö johonkin -henkinen postaus.

Tiedätkö? Ollaan yksiselitteisen ajoissa ja sysätään lukijaa lempeähkösti suuntaan, jonne hän ei ihan vielä ollut oma-aloitteisesti menossa, mutta jonne hän kyllä olisi ennemmin tai myöhemmin tajunnut hakeutua.

Varaslähtö kevääseen! Kaiva tennarit esiin. (Helmikuussa)
Varaslähtö kesään istahda terassille tyylikkäänä! (Maaliskuussa)
Varaslähtö jouluun: no kai aloit jo paketoida? (Lokakuussa)


Tänään valmistin kesäkeittoa, sillä olen kuuden hengen Hamina-juhannuksemme kahvi-, kuohuviini- ja kesäkeittovastaava. (Muita viime lauantaina jaettuja vastaavuuksia ovat esimerkiksi aamupala-, kirsikkapiiras-, suolainen piiras-, Koskenkorva-, liha-, kasvisnyytti- ja yleinen grillimestarivastaavuus.)

En tiedä, kuinka tosissaan muu seurue omat hommansa ottaa: aikooko Arla valmistaa kaikessa Käpylän hiljaisuudessa jälleen yhden version täydellisestä Twin Peaks -kirsikkaherkusta, tai onko herra Berg tahollaan aikeissa – hmm hankkia ja nauttia hurjasti Koskenkorvaa näin etukäteen. Mutta epätietoisuus ei asettunut omistautumiseni tielle.

Keskikesän juhlan työnjako aktivoi päässäni muiston parin viikon takaa: hälyisän työpaikkaruokalan kassajono, minä ja kollegani Aino puhumassa totta tosiaan kesäkeitosta. Eilen rohkenin palata asiaan ja pyytää käyttööni luottoreseptiään. Sisällytin pyyntöön pienen kohteliaan varauksen: mitään sukusalaisuutta ei toki tarvitse laittaa jakoon. Varjellun salaisuuden sijaan vastaanotin Glorian Ruoka & Viini -lehdestä peräisin olevan jonkin sortin klassikko-ohjeen, jota myös kollega Mirja sattui (tästä kaikesta mitään tietämättä) tänään kehaisemaan.

Alla ohje tismalleen sellaisena kuin sen Ainolta sain. Luonnollisesti hänen luvallaan.




"No niin!

Resepti on siis alun perin ymmärtääkseni Glorian Ruoasta ja Viinistä, joten en ota siitä sen kummempaa kunniaa. Paitsi siitä, että vaihdoin kevytmaidon normimaitoon, ruokakerman kuohukermaan (no, näistä varmaan riittää toinen) ja osan vedestä valkoviiniin, tietysti, mutta niin tekisi jokainen järki-ihminen.

Kesäkeitto

5 keskikokoista perunaa
1 pieni kukkakaali
5 porkkanaa
7 retiisiä
10 herneenpalkoa
5 dl vettä
1 tl suolaa
5 dl kevytmaitoa
2 dl ruokakermaa
1/2 dl silputtuja tuoreyrttejä (esim. timjamia, ruohosipulia, lehtipersiljaa, tilliä)
mustapippuria

Pese kasvikset. Leikkaa perunat lohkoiksi ja kukkakaali pienemmiksi kukinnoiksi. Raaputa porkkanat puhtaiksi, poista niistä kanta ja leikkaa vinoittain viipaleiksi. Huuhtele retiisit ja poista niistä kannat ja "hännät". Halkaise retiisit. Irrota herneet paloistaan. Jos varhaisherneet ovat kovin ohuita, voit käyttää palot kokonaisina.

Kuumenna suolalla maustettu vesi kattilassa kiehuvaksi. Lisää paloitellut perunat, kukkakaali ja porkkanat. Keitä ne keskilämmöllä kannen alla lähes kypsiksi. Lisää retiisit ja herneet. Keitä vielä pari minuuttia niin, että kasviksiin jää hieman puruvastusta. Lisää maito ja ruokakerma. Kuumenna keitto lähes kiehuvaksi välillä sekoitellen. Älä keitä. Viimeistele tuoreilla yrteillä ja pippurilla ja tarkista maku, tarjoa keitto tuoreen leivän kanssa.

Näi!"

Joitakin itse tekemiäni huomioita: korvasin puolet vedestä viinillä. Käytin vähemmän kuin puoli litraa maitoa. Käytin hiukan enemmän kuin kaksi desiä kuohukermaa. (Ensi kerralla saatan käyttää täysmaitoa ja vastaavasti kuohukermaa pikkuisen vähemmän.) Kaipasin hieman kevätsipulia, joten siihen ryhdyn varmasti sitten juhannuskattiloiden ääressä. Tuore timjami maistui keitossa taivaalliselta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti