28.5.2012

Suuri kolajuomatesti

Sota ja kauha ei halua vain raportoida mutu-tuntumaan perustuen yksittäisten ihmisten ruokailutottumuksista vaan myös selvittää Totuuden Maailmasta. Tämän takia aiomme suorittaa vaativia testejä erilaisista ruokaan ja juomaan liittyvistä perustavanlaatuisista asioista, joiden pohjalle elämämme nyky-yhteiskunnassa rakentuu.

Aloitimme kolajuomista. 

Aihe jättää harvat kylmiksi. Usein ihmisillä on mielipide. Usein mielipide on se että joko cokis tai pepsi on parempaa, että he varmasti tunnistaisivat sen sokkotestissä, että todellakin on selkeitä eroja eri merkkien välillä. Tai sitten yhtä voimakas mielipide siitä, että ei niissä nyt oikeasti mitään eroja ole. 

Nörttejä pidetään usein asiantuntijoina tässä aiheessa.

Edelliseen lauseeseen kenties liittyen, kenties ei: testiryhmään kutsuttiin kaksi henkilöä – Aleksi ja Touko – joiden tiedämme juovan paljon kyseisiä nesteitä. Lisäksi Raisa ja Arla edustivat blogia (itse toimin kirjurina ja kaadoin juomat laseihin keittiössä). Antti tuli vähän niin kuin kaupan päälle, joten yhteensä limsalaatuja nautiskeli siis viisi henkilöä.

Kun pääsimme testipaikalle, kävi ilmi, että yhdellä viidestä on kurkunpääntulehdus (tai vastaava?), eikä hän oikeastaan maista mitään. Sovittiin että tämä henkilö on vertailuryhmä. Seuraavaksi selvisi, että toisella testaajalla – enkä nyt mainitse nimiä – on erittäin paha krapula. Mutta mikä olisikaan parempi aika ja mielentila testata eri kokislaatuja? Kiittämme siis testajaan uhrautuvaisuutta, tässä oli oikea meininki!

Sitten asiaan. Kilpailijamme olivat Lidlistä saatava Freeway colajuoma, Coca Cola, Pepsi, Pirkka Cola ja Siwan valikoimaan kuuluva Premier Cola.

Pidemmittä puheitta esittelen pistetaulukon & juomista esitetyt kommentit. Testi toteutettiin siis sokkona, eli arvostelijat eivät tienneet mistä juomista oli kyse. Kaikki antoivat pisteitä asteikoilla 1–5 (paitsi Raisa antoi kerran nollan). Maksimimäärä olisi siis ollut 25.


Freeway Colajuoma: 16 
sijoitus: 2. 

“Likavetistä”
"Tämä on kyllä Pepsiä" (sanoi Antti)
"Ei kauhean voimakas hiilihappo"
"Tasapaksu"
"Maistuu pullokokikselle"
"Väljähtynyttä"
"Olikin jano"

Pepsi: 9
sijoitus: 3.

"Tässä on miedompi tuoksu"
"Aspartaamia. Pakko olla. Ai eikö?"
"Nyt on kuplaa!"
"Kokismainen"
"Maistuu Rio cola -mehujäältä"
"Ei mitään eroa edelliseen" (sanoi sairas vertailuryhmä)
"Tylsä maku"
"Tää on joku halpiskola, ei jälkimakua"
"Kyllä tulee hiilari suuhun" (tässä kohtaa kirjuri epäilee muistiinpanojaan)


Coca Cola: 20
sijoitus: 1. 

"Tää on kokis"
"Ehtaa tavaraa. Alkaa kivasti, loppuu kivasti."
"Hiilari ei selkeä kupla vaan miellyttävä tasainen matto."
"hyvä. mut ehkä kokis ois vielä parempaa"
"tää on erilainen kuin kaksi edellistä"


Pirkka Cola: 5
sijoitus: 5. 

"hyi helvetti, maistuu jalkahieltä"
"laimea ja vetinen"
"todella pahaa"
"Pahaa. ikävä tuntuma."
"kaikki maistuvat vain sokeriltä" (arvaatteko kuka?)


Premium Cola:  7
sijoitus: 4. 

"ei kolaisa"
"ei niin makea. outo sivumaku."
"ei oo kuplaa"
"tää on vähän kuin unicumia. pistävä kupla. maistuu kaikista vähiten. vähiten sokeria."
"mitäänsanomaton"


Cokis selvityi siis ylivoimaiseksi voittajaksi (ja oli myös ainoa melko varmasti tunnistettu juoma), ja halpisjuomista kannattaa ehdottomasti suosia Lidlin tavaraa. 

Nyt kysymmekin: mitä sinä, lukijamme, haluaisit meidän testaavan seuraavaksi? Pekonilaatuja? Pienpanimo-oluita? Piimämerkkejä?

(Bonustehtävä: etsi eroavaisuus tai eroavaisuudet alla olevan sekä aiemmin esiintyneen kuvan välillä!)


8 kommenttia:

  1. ootte hauskoja tyypit!

    VastaaPoista
  2. Mahtavaa. Tosin nostaisin esille sen mielestäni olennaisen mutta usein unohdetun seikan, että tavallisilla ja light-kolajuomilla on omat vankat faninsa. Hauskinta tässä on, että monet light-kolat _maistuvat_ makeammilta kuin oikeasti sokeriset ja kaloripitoisemmat ns. originaaliversionsa.

    Mitä jos pistäisitte light-juomien harrastajat juomaan sokerilitkuja ja päinvastoin?

    Vaihtoehtoisia testiaiheita: Oliivimerkit. Ruskea kastike -pussikastikkeet.

    -Aatu

    VastaaPoista
  3. Jahas,jälkimmäiseen kuvaan ilmaantui mukaan Antin erikoinen.!

    VastaaPoista
  4. Hyvä Matti!

    Aatu: hyvä idea! Tässä tosiaan jätettiin tietoisesti light-juomat pois, vaikka ainakin yksi testihenkilöistä onkin niihin keskittynyt. Oliiveja saavat muut testailla, minähän en moista aikuisruokaa suuhuni pistä, mutta voisi kyllä toimia! Samoin kuin ruskeat kastikkeet: niitähän voisi myös vertailla itse tehtyyn. Ja samalla saada syyn syödä lihapullia!

    VastaaPoista
  5. Mä en oo ikinä tehny ruskeaa kastiketta. En pussista enkä ilman. Onkohan mulla lupa pitää ruokablogia?
    Ehkä ensin täytyy perehtyä siihen, millaista sen kastikkeen pitää olla. Täytyy varmaan mennä käymään jonkun mummon luona.
    Oliivit on minusta hyvä idea, koska itse olen kaupassa aina ihan hukassa siinä että mitä oliiveja pitäisi ostaa.

    VastaaPoista
  6. Tässä olis teille testiaihe! Olen vuosikaudet ollut raejuuston suurkuluttaja, sitä uppoaa vähintään purkki päivässä. Ja olen kaikille toitottanut sitä, että se on jumalten ruokaa. Joka tapauksessa kaikkien näiden vuosien aikana en ole suostunut maistamaan muiden kuin Valion raejuustoa (sitä tavallista, Arla tietää) vaikka kaverit ovat kertoneet kokemuksistaan Lidlin, Ingmanin ynnä muiden raejuustojen kanssa.
    Eli siis raejuustot testiin!
    -R

    VastaaPoista
  7. Selvä! :D Itse haaveilin eilen fetajuustotestistä. Mut on raejuustossakin potentiaalia. Ja kyllä muuten söit Englannissa paikallista cottega cheeseä! Sitä semmoista pienirakeisempaa.

    VastaaPoista