2.5.2013

Savupaprikalohi

Saanko esitellä: uusi paras kaverini, savupaprikajauhe! Tutustuimme noin kuukausi sitten, hetken mielijohteesta, Stokkalla. Melkein viiden euron hinta hieman kirpaisi, mutta tämä tyyppi sopii niin pikanuudeleihin kuin pari tuntia väkerrettävien samosojen täytteeseen. Ja falafeliin. Ja lihapulliin.



Ja ehkä hieman yllättäen myös yhdistelmään, joka koostuu lohesta, kardemummasta ja vaahterasiirapista. Törmäsin tähän ohjeeseen kun Herra Googlen avulla halusin tutustua savupaprikafrendiini vielä paremmin. Resepti on alunperin Pipsa Hurmerinnan keittokirjasta. Pieniä tuunauksia on tehty, niin linkatun bloggaajan kuin minunkin toimestani.

Erittäin Jännä Lohi Kahdelle Nälkäiselle

500 g lohta (tai sopivaksi katsomasi määrä)
vajaa desi vaahterasiirappia
1 tl savupaprikajauhetta
2 tl kardemummaa
yksi kuivattu chili murskattuna
1 tl suolaa
puolikas sitruuna

Lisäksi esimerkiksi perunoita. Tai mitä haluatkaan.

Laita uuni päälle (200 astetta) ja kala vuokaan. Valmista kastike: sekoita mausteet vaahterasiirapin joukkoon. Ihanan jouluinen tuoksu!


Sivele lohi kastikkeella ja laita se uuniin. Jos kala on hyvin paksu, kuten minulla, kannattaa tehdä siihen myös pieniä viiltoja. Näin makua saa sinne sisäänkin.


Menee noin kymmenen minuuttia, ja tadaa! Kala on valmis. Purista sen päälle reilusti sitruunaa. Tuoreet yrtitkin tekevät hyvän säväyksen, ainakin valokuvissa.


Minä laitoin tänään perunatkin vuokaan ja kastiketta päälle (keitettyäni ensin lohkoja kymmenisen minuuttia että pehmenivät). Ehkä ne olisivat voineet olla vielä vähän pidempäänkin, mutta kalan kanssa kannattaa olla varovainen. Ylikypsä lohi on tylsää mössöä.

 Kastikkeesta tulee kalaan runsas, täyteläinen maku. Sen vuoksi minusta myös joku raikastava kasvislisuke on paikallaan. Itse askartelin tänään sen avokadosta, kurkusta ja ruohosipulista.

Vaahterasiirappi ja kardemumma (saati savupaprika) voi kuulostaa lohen kanssa aika oudolta, mutta valehtelematta tämä on todella hyvää. A. otti kaksi kertaa lisää ja kehui vielä parin tunnin päästäkin. Kokeile ja ihastu!

3 kommenttia:

  1. Aah, savupaprikajauhe on niiiiin slurps! :P

    VastaaPoista
  2. Tuotahan saa eri vahvuisina.

    VastaaPoista
  3. Jep, niin saa. Pian tulossa makeaa savupaprikaa hyödyntävä ohje.

    VastaaPoista