5.7.2015

Kesäleikkejä

Olen luonteeltani pessimisti. Tykkään murjottaa yksin pimeässä, sisällä. Silti minunkin on myönnettävä: onhan tämä Suomen kesä aika kiva. Karkasimme kavereiden kanssa viikonlopuksi mökille. Ympäristön, sään, seuran ja ruoan yhdistelmä oli niin idyllinen, että melkein nolottaa.

Ensinnäkin: vanhempani olivat rakentaneet mökille kasvihuoneen. Ja kuinka hienon sellaisen! 


Tuolla kasvoivat kohisten yrtit, mansikat, kesäkurpitsat ja pavut, chilit ja mitä niitä kaikkia olikaan. Perunamaakin on kuulemma suunnitteilla.

Lisäksi kesäruokahan nyt vaan on ihan parasta. Ruoanlaitto on helppoa, kun lempiraaka-aineet ovat sesongissa. Mökkipaikkakunnalla ne saa edullisimmin torilta. Ja ovat sanan varsinaisessa merkityksessä lähiruokaa, muutaman kilometrin säteeltä. 

Savitaipalelaisia mansikoita ja siikliä.

Mitä niistä raaka-aineista sitten tekisi? Yksi ehdotus: perunasalaatti. Meidän toveripiirissämme on vakiintuneet tavat viettää juhannusta. Se tarkoittaa sitä, että tehdään ruokaa.

Jokaiselle jaetaan juhannuksena vuosittain vaihtuva vastuualue ateriaan liittyen. Tänä vuonna minä muodostin yhden hengen ryhmän, joka vastasi gin toniceista ja perunasalaatista. Alla uusi kehitelmäni tälle vuodelle. (Kolme vuotta sitten tein pottusalaattia lohen ja wasabin kera)


Tofu-perunasalaatti avokadolla, mansikoilla ja syötävillä kukilla
(noin neljälle) 

700 grammaa uusia perunoita
2 pakettia valmiiksi marinoitua tofua 
2 avokadoa
pieni rasia suomalaisia mansikoita
1 tuore punainen chili
1 nippu kesäsipulia
yksi puska rucolaa 
kastike: desi oliiviöljyä, ruokalusikallinen dijon-sinappia, tuoreen sitruunan mehua ja  valkoviinietikkaa, loraus juoksevaa hunajaa
curryjauhetta, seesamiöljyä, suolaa, mustapippuria
koristeluun syötäviä kukkia ja minttua 

Huuhdo perunat huolellisesti kylmässä vedessä ja pilko palasiin. Hiero niihin oliiviöljyä, suolaa ja mustapippuria. Levitä perunat uuninpellille ja paahda noin 200 asteessa puolisen tuntia, tarkkaile väriä. 

Paahtamisen aikana pilko tofu ja chili. Lämmitä paistinpannulla oliivi- ja seesamiöljyä ja curryjauhetta. Kun pannu on kuuma, viskaa tofut sinne ja paista niihin rapea pinta. Alenna lämpöä ja lisää chilirouhe, hauduttele hetki. Sekoita kuumat tofut ja perunat isossa kulhossa tai muussa tarjoiluastiassa. 

Pilko avokadot, sipulit (myös varret) ja mansikat. Revi salaatti. Sekoita kastikkeen ainekset. Lisää kulhoon sipuli, avokado, rucola ja kastike, sekoita kunnolla. Lisää lopuksi mansikat ja kääntele varovasti sekaan, etteivät marjat värjää kaikkea. Koristele mintulla ja syötävillä kukilla. Esimerkiksi sarviapila on kaunis eikä myrkyllinen. Sitä voi nykyään poimia mm. K-marketin hevi-osastolta, kymmenen kappaleen paketeissa. 

Lopuksi kevennys! 

Joskus ruoalla leikkiminen saattaa huvittaa ihan oikeaa ruoanlaittoa enemmän. Alla taidonnäytteeni tältä saralta. 


Ruokaisaa kesää kaikille! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti