15.9.2015

Alkujärkytyksestä punajuurihummukseen

Kirjamme ilmestyi! Seuraavat kuvat liittyvät asiaan.

Tässä kohtaa kirja on ollut hallussani noin kaksi minuuttia. Onneksi sain pian skumppaa, koska järkytys.

Julkistamistilaisuus pidettiin Hotelli- ja ravintolamuseossa Kaapelitehtaalla. Ihan mahtava paikka. Menkää ihmeessä käymään, jos aihepiiri yhtään kiinnostaa. Museo on mukavan toiminnallinen ja sopii kaikenikäisile: siellä saa esimerkiksi kokeilla, miten hyvin tunnistaa mausteita tuoksun perusteella. Tai voi laulaa karaokea!

Tilaisuuden tarjoilut hoidettiin siten, että minä ja kirjailijatoverini osallistuimme itsellemme aiemmin vieraaseen, mutta suomalaisille selvästi tärkeään rituaaliin nimeltä viinaturismi. Tai itseasiassa kuohuviiniturismi. Roudasimme kymmeniä pulloja Suomenlahden yli, kuuntelimme samalla bingoa ja joimme gin tonicit muovimukeista. Olihan siinä tunnelmaa.

Lisäksi tein julkkareihin punajuurihummusta, jota tarjoiltiin leivän, juuston ja avokadon kera. Äitini ja hänen naapurinsa leipoivat ihania pieniä coctailpiirakoita, ja isäni ja hänen puolisonsa toivat marjoja. Kaupasta nappasin mukaan macaron-leivoksia.

En tietenkään näistä ihanista jutuista ottanut mitään hyvää kuvaa, koska ensin oli kiire jännittää ja sitten seurustella vieraiden kanssa. 

Tässä vielä vähän vaiheessa. 

Mutta punajuurihummus, se on mahtava juttu. Ja äärettömän kaunis, minusta! Sopii sekä arkeen että juhlaan. Tein sen kuten tavallisenkin hummuksen, mutta lisäsin sekaan pari keitettyä ja muussattua punajuurta. 

Tältä se näyttää lähikuvassa.
Viime viikkojen aikana on toki tapahtunut muutakin. Hesarikesä loppui. (Viimeisinä viikkoina Sanomatalossa kirjoitin muun muassa kolumnin, joka käsitteli ystäväni synnytystä ja yhdessä syömistä.) Sitten kävin Islannissa. Olin puhumassa radiossa. Söin Lonnassa (vahva suositus ainakin kasvisruoalle). Kaikenlaista.

Tehkää punajuurihummusta, se sopii syksyyn. Tässä tarkempi ohje. Siihen ei kannata tukeutua liian tarkasti: tärkeää on tarkkailla koostumusta ja maistella, ja päättää itse milloin tahna vaikuttaa omaan makuun juuri sopivalta. 

Punajuurihummus

1 pkt eli n. 400g keitettyjä kikherneitä
3 keskikokoista keitettyä tai paahdettua punajuurta
n. 0,5-0,7 dl oliiviöljyä
2 valkosipulin kynttä
1 pieni sipuli 
n. 0,7 dl tahinia
1/2 sitruunan mehu 
n. 1-1,5 dl vettä (tai kikherneiden keitinlientä jos keität herneet itse)
suolaa, juustokuminaa, mustapippuria, pieni loraus juoksevaa hunajaa

Kuori punajuuret ja lohko ne. Laita kulhoon myös kikherneet, valkosipuli, öljy, sitriinan mehu ja tahini. Varaa vesi valmiiksi kannuun tai mittaan ja surruuta sauvasekoittimella (yleiskonekin toki toimisi tässä). Kun tahna muotoutuu, lisää vettä sen verran että se on sopivan paksua. Lisää lopuksi käsin sekoittaen suola ja muut mausteet.

Kun kirjoittaa kirjan, saa järjestää julkkarit. Ja sitten saa syyn pitää mekkoa. Suosittelen!







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti